2106813644 Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Αλκοόλ

Κέφι, παρέα, διασκέδαση, γιορτή! Σε κάθε ανθρώπινη εκδήλωση πάντα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει μια ξεχωριστή θέση για το ποτό που “ευφραίνει καρδίαν”.

Καλή, λοιπόν, η χρήση μέσα στα επιτρεπτά όρια, θα πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε ότι οι κίνδυνοι για την υγεία μας αυξάνονται με κάθε επιπλέον “δόση” αλκοόλ που καταναλώνεται σε καθημερινή βάση.

Η αλήθεια είναι ότι η ανοχή στο αλκοόλ είναι διαφορετική σε κάθε άνθρωπο, όμως εκείνοι που αισθάνονται ότι μπορούν να καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ χωρίς να αισθανθούν άσχημα, διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με τους υπόλοιπους να υποστούν βλάβες στο σώμα τους, και γενικότερα, να αποκτήσουν προβλήματα με την υγεία τους. Εάν, παρ’ όλα αυτά, κάποιοι συνηθίζουν να πίνουν πολύ, πρέπει να δίνουν στο σώμα τους την δυνατότητα να αποτοξινώνεται αποφεύγοντας το αλκοόλ για τουλάχιστον 48 ώρες ύστερα από κάθε ανάλογη “υπέρβαση”. Το αλκοόλ, επειδή αποτελεί επίσης, διεγερτικό της όρεξης, μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία στο ίδιο ή το επόμενο γεύμα ή αργά την νύχτα, ακόμα και την επόμενη μέρα.

Είναι μεγάλο λάθος η αντικατάσταση τροφής με αλκοόλ, γιατί με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται έλλειψη θρεπτικών συστατικών στους ιστούς του σώματος.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά το χρόνο προσπάθειας σύλληψης, απαιτείται αποχή από το αλκοόλ, αφού η λήψη του ενοχοποιείται για μείωση της ικανότητας σύλληψης, πρόκληση βλαβών στο έμβρυο, και πιθανή αποβολή.

Κατά την γαλουχία, οι θηλάζουσες μπορούν να πίνουν 1 - 2 ποτά την εβδομάδα, ποσότητα που δεν θα βλάψει το νεογνό. Η κατανάλωση όμως, μεγαλύτερης ποσότητας, θα δημιουργήσει προβλήματα. Καλό θα ήταν επίσης, το αλκοόλ να αποφεύγεται κατά το άμεσο χρονικό διάστημα πριν από κάθε θηλασμό, γιατί η αλκοόλη ενδέχεται να περάσει σε μικρές ποσότητες στο βρέφος μέσω του γάλακτος.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναστασία Ασημακοπούλου

Κλινική Διαιτολόγος
Πτυχ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου


Ηρακλειδών 6, Χαλάνδρι Τ.Κ. 152 34 +30 210 68.13.644 info@dnc.gr


Ωράριο λειτουργίας

 

Ημέρες 
Δευτέρα ΚΛΕΙΣΤΑ
Τρίτη 7:30π.μ.-2:30μ.μ.
Τετάρτη 2:30μ.μ.-9:30μ.μ.
Πέμπτη 7:30π.μ.-2:30μ.μ.
Παρασκευή 2:30μ.μ.-9:30μ.μ.
Σάββατο 7:30π.μ.-2:30μ.μ.

 

 

Top