Ω 3 λιπαρά
Τα Ω 3 είναι “καλά” πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που θεωρούνται απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, αφού αποτελούν βασικό δομικό στοιχείο των νευρικών κυττάρων. Επειδή όμως, ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του, υποχρεωτικά θα πρέπει να τα προσλάβει μέσω των διαφόρων τροφών. Τα Ω 3 λιπαρά οξέα που κυρίως χρειάζεται ο άνθρωπος, ταξινομούνται σε 2 ομάδες:
- στο α – λινολενικό οξύ (ALA), που υπάρχει σε φυτικά τρόφιμα, και
- στο εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), που περιέχονται σε ψάρια και θαλασσινά.
Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι τα EPA και DHA ο οργανισμός μας τα προσλαμβάνει έτοιμα από τις τροφές που τα περιέχουν, ενώ το ALA μετατρέπεται σε EPA και DHA μέσα στο σώμα μας.
ΠΗΓΕΣ |
(ALA) |
(ΕΡΑ) & (DHA) |
Λιναρόσπορος Kαρυδέλαιο Πράσινα φυλλώδη λαχανικά Μαϊντανός Καρύδια Κουκουνάρι Λαχανάκια Βρυξελλών Κουνουπίδι |
Σολωμός Ρέγγα Σκουμπρί Σαρδέλες Ξιφίας Τόνος Γαρίδες Αστακός Χταπόδι |
|
ΔΡΑΣΗ |
Συμβάλλουν: - στην καλή εγκεφαλική λειτουργία - στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου (παχέος εντέρου, μαστού, προστάτη) - στην προστασία της καρδιάς, χάρη στην αντιθρομβωτική τους δράση - στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης - στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ - στη μείωση του πόνου και των φλεγμονών - στη βελτίωση της διάθεσης |