2106813644 Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

Η διατροφή πριν από την εγκυμοσύνη

Κατά το χρονικό διάστημα που είναι επιθυμητή η σύλληψη, έχει μεγάλη σημασία το βάρος της μέλλουσας μητέρας, αφού οι γυναίκες με Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.) μεταξύ 20 - 25 έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να συλλάβουν, σε σχέση με εκείνες που ο Δ.Μ.Σ. τους είναι χαμηλότερος ή υψηλότερος.

Στην διάρκεια του χρόνου που προηγείται μιας προγραμματισμένης εγκυμοσύνης, μια σημαντική παράμετρος για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος είναι και η ισορροπία της διατροφής, η οποία προετοιμάζει το έδαφος και βάζει τα θεμέλια για μια εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα από ελλείψεις ή υπερβολές θρεπτικών συστατικών.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν επίσης:

- Η βιταμίνη A: Χρειάζεται προσοχή στην πολύ υψηλής περιεκτικότητας πρόσληψη. Γι’ αυτό, περιορίζουμε τροφές ( συκώτι, πατέ κλπ.), καθώς και σκευάσματα που την περιέχουν (φάρμακα για την ακμή κλπ.), γιατί ενδέχεται να προκληθούν προβλήματα στο έμβρυο.

- Ο σίδηρος (Fe): Φροντίζουμε ώστε τα επίπεδά του στο αίμα να είναι φυσιολογικά. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει πριν την εγκυμοσύνη να διορθώσουμε τυχόν αναιμία. Προτιμούμε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο και τα καταναλώνουμε σε συνδυασμό με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, καθώς έτσι αυξάνεται η απορρόφησή του. Αντιθέτως, αποφεύγουμε να καταναλώνουμε τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο μαζί με καφέ ή τσάϊ, που μειώνουν την απορρόφησή του.

- Το αλκοόλ: Αποφεύγουμε τη συστηματική κατανάλωσή του, γιατί επιφέρει σημαντικές νευρικές και αναπτυξιακές επιπλοκές στο έμβρυο.

- Τα συμπληρώματα διατροφής: Προτείνονται, πάντοτε και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους, σε γυναίκες ελλειποβαρείς, σε αυτές που ακολουθούν στερητικές δίαιτες, σε γυναίκες με σιδηροπενική αναιμία ή σε αυτές που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών.

- Η άσκηση: Καλό θα είναι να διατηρείται η συνήθεια 30-60 min. ήπιας άσκησης ημερησίως, όπως π.χ. γρήγορο βάδισμα.

Συνοψίζοντας:

  • Η ισορροπία στη διατροφή εξασφαλίζει τις καλύτερες προοπτικές για μια γρήγορη σύλληψη και για την καλή πορεία της εγκυμοσύνης,
  • Μην υπερβαίνετε τα επιτρεπόμενα όρια στην πρόσληψη βιταμίνης A
  • Αποφύγετε το αλκοόλ
  • Εντάξτε ήπια άσκηση στη ζωή σας
  • Προτιμήστε γεύματα με λιπαρά ψάρια 2 φορές την εβδομάδα
  • Ζητήστε βοήθεια με σκοπό τη διακοπή του καπνίσματος

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναστασία Ασημακοπούλου

Κλινική Διαιτολόγος
Πτυχ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου


Ηρακλειδών 6, Χαλάνδρι Τ.Κ. 152 34 +30 210 68.13.644 info@dnc.gr


Ωράριο λειτουργίας

 

Ημέρες 
Δευτέρα ΚΛΕΙΣΤΑ
Τρίτη 7:30π.μ.-2:30μ.μ.
Τετάρτη 2:30μ.μ.-9:30μ.μ.
Πέμπτη 7:30π.μ.-2:30μ.μ.
Παρασκευή 2:30μ.μ.-9:30μ.μ.
Σάββατο 7:30π.μ.-2:30μ.μ.

 

 

Top