2106813644 Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024

Πιστεύεις ότι

  1. ... το να παραλείπεις γεύματα είναι ένας γρήγορος τρόπος να χάσεις βάρος;
  • Λάθος!

Οι περισσότεροι άνθρωποι που παραλείπουν γεύματα, καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού στο επόμενο γεύμα, καταλήγοντας έτσι να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες, από όσες αν κατανάλωναν 3 ή 4 ισορροπημένα γεύματα.

  1. ... ακόμα και αν δεν χρειάζεται να χάσεις ή να πάρεις βάρος πρέπει να προσέχεις την διατροφή σου;
  • Σωστό!

Η παχυσαρκία δεν είναι η μοναδική ασθένεια που έχει σχέση με τη διατροφή μας και τον τρόπο ζωής μας. Πρέπει να προσέχουμε τι τρώμε, πόσο τρώμε, πότε τρώμε, πώς τρώμε, και αυτό, γιατί εκτός από την παχυσαρκία παραμονεύουν ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

  1. ... είναι προτιμότερο να καταναλώνεις πολλά μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα αντί 2 ή 3 μεγάλα;
  • Εξαρτάται

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα τρώγοντας 5 - 6 φορές την ημέρα, τρώγοντας δηλ. 3 κύρια γεύματα και 2 - 3 “σνακ”. Αντιθέτως, σε άλλους αρκούν τα 3 γεύματα που υποχρεωτικά πρέπει να καταναλώνει ο καθένας, εκτιμώντας ότι κάθε πλήρες γεύμα καλύπτει τον οργανισμό για το επόμενο 7 - 8ωρο.

  1. ... το γιαούρτι πρέπει να περιλαμβάνεται σε μια δίαιτα αδυνατίσματος;
  • Σωστό!

Ένα γιαούρτι είναι εύγευστο και αποδίδει λίγες θερμίδες συγκριτικά με το πόσο χορταίνει. Περιέχει σημαντικό ποσοστό της πρωτεΐνης, του ασβεστίου, της βιταμίνης Β2 και του φωσφόρου που απαιτούνται για την κάλυψη των ημερησίων αναγκών του οργανισμού μας. Επίσης, συνδυάζεται πολύ εύκολα με φρούτα, λαχανικά, αρτοσκευάσματα και δημητριακά, συνιστώντας πλήρη γεύματα.

  1. ... όσο μεγαλώνεις ηλικιακά παίρνεις κιλά που δυσκολεύεσαι όλο και περισσότερο να τα χάσεις;
  • Λάθος!

Από την στιγμή που ολοκληρωθεί η ανάπτυξη ενός εφήβου και πλέον θεωρείται ενήλικας, ο οργανισμός του χρειάζεται λιγότερες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του. Ο ίδιος όμως, σιγά-σιγά ελαττώνει ή και σταματά την ενασχόλησή του με τα σπορ ή το περπάτημα, γιατί συνήθως αποκτά αυτοκίνητο ή έχει καθιστική απασχόληση. Οι περισσότεροι άνθρωποι, όμως, συνεχίζουν να καταναλώνουν τις ίδιες ποσότητες από τα ίδια τρόφιμα που έτρωγαν πριν, με αποτέλεσμα να αυξάνουν το σωματικό τους βάρος χρόνο με το χρόνο. Συμπερασματικά, αυτό συμβαίνει επειδή δεν προσαρμόζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες στην ζωή μας όπως αυτή σταδιακά διαμορφώνεται, και όχι επειδή αλλάζουμε οργανικά ή ηλικιακά.

  1. ... το να παίρνεις και να χάνεις βάρος ξανά και ξανά είναι πολύ κακό για την υγεία σου;
  • Σωστό!

Για κάθε 5 -10 kgr. που παίρνει ή χάνει ένας άνθρωπος, ο οργανισμός του για να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα αναγκάζεται να κάνει σημαντικές αλλαγές, που αφορούν στην ρύθμιση της έκκρισης των ορμονών, στην λειτουργία της καρδιάς, του κυκλοφορικού, αλλά και όλων των υπολοίπων ζωτικών συστημάτων του. Όταν αυτή η αυξομείωση γίνεται συχνά, με βεβαιότητα, κάποιο λειτουργικό σύστημα ή όργανο θα υποστεί βλάβη. Επιπροσθέτως, όταν “κατ’ εξακολούθηση” υπάρχει εναλλάξ απώλεια και αύξηση βάρους, η σύσταση του σώματος, μοιραία, γίνεται συνεχώς και πιο λιπαρή.

  1. ... μπορείς να τρως όσο θέλεις από μερικά είδη τροφών και να χάνεις βάρος;
  • Εξαρτάται...

...από το πόση ποσότητα της συγκεκριμένης τροφής είναι το "όσο θέλω" του καθενός. Μερικοί άνθρωποι ικανοποιούνται με μικρότερες ποσότητες από άλλους που προτιμούν τεράστιες μερίδες. Εάν κανείς αρκείται και προτιμά τις λογικές ποσότητες, μπορεί να καταναλώσει "όσο θέλει" ψάρι, κοτόπουλο, άπαχα κρέατα και λαχανικά, χάνοντας συγχρόνως βάρος. Αρκεί να θυμάται πάντοτε, ότι δεν υπάρχουν "μαγικές" τροφές που αδυνατίζουν ή "κακές" τροφές που παχαίνουν. Υπάρχουν τροφές που καταναλώνονται “σωστά” και τροφές που καταναλώνονται “λανθασμένα”.

  1. ... τα φρούτα και τα λαχανικά δεν παχαίνουν;
  • Λάθος!

Όλες οι τροφές περιέχουν θερμίδες. Κατά κανόνα όμως, τα φρούτα και κυρίως τα λαχανικά, περιέχουν, συγκριτικά, λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα από άλλα είδη τροφίμων. Προσφέρουν νερό, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, κυρίως δε, φυτικές ίνες που τα καθιστούν πολύτιμα και ευεργετικά για τον οργανισμό. Για τον λόγο αυτό, αποτελούν εξαιρετική επιλογή τροφίμων για την σύνθεση κάθε δίαιτας αδυνατίσματος.

  1. ... ιδανικός στόχος απώλειας βάρους είναι το 0,5 - 1 kgr. την εβδομάδα (περίπου), και όχι περισσότερο;
  • Σωστό!

Ο οργανισμός έχει δικλείδες ασφαλείας τόσο για την απότομη αύξηση όσο και για την απότομη μείωση του βάρους. Συνήθως, “μας επιτρέπει” να χάνουμε ή να παίρνουμε 1% του βάρους μας, κατά μέσο όρο, την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι, εάν κάποιος ζυγίζει 100 kgr. θα χάνει ≈1kgr. την εβδομάδα, ενώ αν κάποιος είναι 60 kgr, θα χάνει ≈600 gr. την εβδομάδα. Αν χάνει περισσότερο, τότε σίγουρα το επιπλέον αυτό βάρος δεν θα είναι λίπος, αλλά υγρά και μυϊκός ιστός που είναι πολύτιμος και για κανένα λόγο δεν επιθυμούμε την απώλειά του.

  1. ... μπορείς να ασκείσαι ενώ βρίσκεσαι σε διαδικασία απώλειας βάρους;
  • Σωστό!

΄Ερευνες έχουν δείξει ότι η σημαντικότερη συμβολή της άσκησης στην προσπάθεια αδυνατίσματος είναι η διατήρηση του μυϊκού ιστού και η καλύτερη πειθαρχία στην τήρηση του προγράμματος. Πράγματι, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στο “κάψιμο” επιπλέον θερμίδων, αρκεί αυτές να μην αναπληρώνονται με την πρόσληψη επιπλέον φαγητού. Για παράδειγμα, σε 1 ώρα γρήγορου περπατήματος καταναλώνονται 200 - 300 θερμίδες, οι οποίες όμως, εύκολα μπορούν να επαναπροσληφθούν με την κατανάλωση 1 μπάρας σοκολάτας.

  1. ... οι υπέρβαροι γονείς τείνουν να έχουν παχύσαρκα παιδιά;
  • Σωστό!

Οι υπέρβαροι γονείς “διδάσκουν” με τη συμπεριφορά τους στα παιδιά τους να προσλαμβάνουν πολλές θερμίδες. Χρησιμοποιούν δηλ. το φαγητό ως μέσον επιβράβευσης ή τιμωρίας. Με λίγα λόγια, ζουν για να τρώνε, αντί να τρώνε για να ζουν. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε υιοθετημένα παιδιά σχετικά με την παχυσαρκία τους, έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά μοιάζουν περισσότερο στους γονείς που τα μεγαλώνουν, παρά στους βιολογικούς τους γονείς. Άρα, δεν είναι μόνο κληρονομικό το πρόβλημα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι κληρονομική είναι μόνο η κατανομή του λίπους στον οργανισμό, ενώ οι συνήθειες υιοθετούνται κατά τη διάρκεια της ζωής των παιδιών με τους γονείς τους.

  1. ... η διαμόρφωση μιας υγιούς σχέσης με την τροφή σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο ανατροφής του παιδιού;
  • Σωστό!

Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν τέσσερεις κύριοι τύποι ανατροφής:

- Ο απολυταρχικός-αυταρχικός, σύμφωνα με τον οποίο: ο γονέας απαγορεύει την πρόσβαση του παιδιού στα τρόφιμα που εκείνος θεωρεί ανθυγιεινά, αδιαφορώντας για τις προτιμήσεις του παιδιού.

- Ο πολύ επιεικής, σύμφωνα με τον οποίο: ο γονέας επιτρέπει στο παιδί να φάει ό,τι εκείνο θέλει, χωρίς να θέτει κανένα όριο.

- Ο αμελής-αμέτοχος, σύμφωνα με τον οποίο: ο γονέας απλώς προσφέρει τα είδη βασικής ανάγκης στο παιδί του, αγνοώντας και αδιαφορώντας για όλα τα υπόλοιπα. Είναι, δηλ., συναισθηματικά απών.

- Ο αυθεντικός-επιτακτικός σύμφωνα με τον οποίο: ο γονέας τηρεί τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στις προσωπικές επιθυμίες του παιδιού και στα επιτρεπτά όρια που πρέπει να τίθενται για μια σωστή διατροφή.

  1. ... το να τρως ενώ διαβάζεις ή παρακολουθείς τηλεόραση, είναι ένας καλός τρόπος για να χάσεις βάρος;
  • Εξαρτάται

Τρώγοντας, ενώ παράλληλα διαβάζουμε ή παρακολουθούμε τηλεόραση, χωρίς να συγκεντρωνόμαστε στο φαγητό αλλά στο θέαμα ή στο ανάγνωσμα, δεν δίνουμε την απαραίτητη βαρύτητα στο πόσο ή στο τί τρώμε, με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο και να κερδίζουμε βάρος. Η συνήθεια αυτή, όμως, θα μπορούσε να μας βοηθήσει στην προσπάθειά μας να τρώμε πιο αργά, αρκεί να έχουμε συγκεκριμένες ποσότητες και είδος τροφής μπροστά μας.

  1. ... τρώγοντας ένα κομματάκι σοκολάτα κάθε μέρα, ΚΑΙ δε θα παχαίνεις ΚΑΙ θα ικανοποιείς την ανάγκη σου για γλυκό;
  • Λάθος!

Όταν ένα γλυκό “εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό, επειδή είναι συμπυκνωμένο σε ενέργεια, λίπος και ζάχαρη, συμπεριφέρεται σαν μια μικρή "βόμβα". Άρα, εάν π.χ. καταναλώσουμε μια σοκολάτα στην διάρκεια ολόκληρης της ημέρας, θα έχουμε ρίξει, μεν, μία "βόμβα" στον οργανισμό μας, αλλά θα έχουμε ευχαριστηθεί το συγκεκριμένο γλυκό, έχοντας όμως, μια υγιή σχέση με αυτό. Αντιθέτως, εάν τρώμε ένα κομμάτι σοκολάτας κάθε μέρα, και θα ρίχνουμε "βομβίτσες" στο οργανισμό μας καθημερινά, και δεν θα έχουμε ευχαριστηθεί καθόλου το γλυκό μας, και θα έχουμε γίνει πιο παχύσαρκοι.

  1. ...τώρα που αποφάσισες να κάνεις δίαιτα, ΘΑ κόψεις και το τσιγάρο, ΘΑ πας και γυμναστήριο. ΘΑ γίνεις άλλος άνθρωπος!
  • Λάθος!

Κάθε ξεκίνημα μιας μεγάλης αλλαγής προϋποθέτει σταθερότητα στην υπόλοιπη καθημερινότητα για να έχει έστω και την παραμικρή πιθανότητα όχι μόνο να πετύχει ως προσπάθεια, αλλά και να διατηρηθεί ως αποτέλεσμα. Εάν, δηλαδή, κάποιος άνθρωπος θελήσει να κάνει και τις τρεις παραπάνω αλλαγές, θα πρέπει :

- να ξεκινήσει από τη δίαιτα, αδυνατίζοντας και διορθώνοντας τη διατροφή του

- να συνεχίσει αρχίζοντας παράλληλα να ασκείται, γιατί έτσι και θα διατηρήσει τα κιλά που θα έχει χάσει, και θα καλυτερεύσει την απόδοση του μεταβολισμού του, που ούτως ή άλλως θα μειωθεί με το “κόψιμο” του καπνίσματος, και

- με κεκτημένα αυτά τα δύο, μπορεί να προχωρήσει, ώστε να κόψει και το τσιγάρο.

  1. ... μπορείς να καταναλώνεις άφοβα “light” προϊόντα και να αδυνατίζεις;
  • Λάθος!

Αρχικά, τα "light" προϊόντα δημιουργήθηκαν για να καλύψουν ανάγκες ασθενών με συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις που δεν τους επέτρεπαν την κατανάλωση ορισμένων “απαγορευμένων” προϊόντων. Για παράδειγμα, για να μπορεί ένας καρδιοπαθής να μην στερηθεί το τυρί, που σε κανονικές συνθήκες είναι πλούσιο σε ζωϊκά λίπη. Τα τρόφιμα αυτά, όμως, για να εξακολουθήσουν να είναι νόστιμα, ευπαρουσίαστα και να “μοιάζουν”, κατά το δυνατόν, με τα κανονικά, περιέχουν – κατ’ ανάγκη - άλλα συστατικά σε μεγαλύτερη ποσότητα. Για παράδειγμα, μια μπάρα δημητριακών μπορεί να είναι "light" όσον αφορά τα λίπη, μπορεί όμως να έχει περισσότερη ζάχαρη. Αλλιώς, πώς θα ήταν ποτέ δυνατόν ένα στερεό "light" προϊόν να έχει το ίδιο χρώμα, την ίδια πυκνότητα, και την ίδια γεύση με το κανονικό;;;

Συμπερασματικά, τα "light" προϊόντα δεν αφορούν το αδυνάτισμα ή την παχυσαρκία ή τη σωστή διατροφή!

  1. ... μπορείς να κάνεις δίαιτα “με την ησυχία σου”;
  • Εξαρτάται

Τί εννοούμε με την φράση “ με την ησυχία μου”;

- Αν εννοούμε “να κάνω δίαιτα και να χάνω 0,5 - 1kgr. την εβδομάδα, και αφού χαθούν, θα μάθω να τρώω σωστά για να διατηρήσω τα νέα μου κιλά”: Ναι, είναι σωστό!

- Αν εννοούμε “δεν μπορώ να κάνω δίαιτα, αλλά θα μάθω με τη βοήθεια ενός ειδικού να τρώω σωστότερα και διορθώνοντας τα λάθη μου σιγά- σιγά θα χάνω βάρος”: Ναι, είναι σωστό!

- Αν όμως εννοούμε, “θα ξεκινήσω δίαιτα για να χάνω 1kgr. την εβδομάδα, αλλά θα την χαλάω που και που ή δε θα την κάνω με ακρίβεια και ας χάνω 0,5kgr την εβδομάδα: Eίναι λάθος.! Δεν μπορούμε, έτσι, να κάνουμε μια θεραπεία “με την ησυχία μας”, γιατί όλα τα φάρμακα έχουν κόστος στον οργανισμό, και η δίαιτα, στην προκειμένη περίπτωση, λειτουργεί ως “φάρμακο”.

  1. ... θα αδυνατίσεις τρώγοντας ό,τι θέλεις στο πιατάκι του φρούτου αντί να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα δίαιτας;
  • Λάθος!

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, αυτό που μας ενδιαφέρει σ' ένα τρόφιμο ή σ' ένα φαγητό είναι η ενεργειακή του πυκνότητα. Δηλ., όχι μόνο πόσες θερμίδες έχει το ίδιο, αλλά και πόσες έχει συγκριτικά με αντίστοιχο βάρος με άλλα τρόφιμα, καθώς επίσης και από πού προέρχονται αυτές οι θερμίδες. Επίσης, θέλει μεγάλη προσοχή στις “υγρές” θερμίδες οι οποίες παχαίνουν πολύ περισσότερο από τις αντίστοιχες στερεές. Π.χ. : 1 πορτοκάλι περιέχει πολύ λιγότερες θερμίδες από 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού. Επομένως, δεν είναι το ίδιο ένα πιατάκι του φρούτου παστίτσιο με 1 πιατάκι κρέας με ρύζι ή 1 πιατάκι σπανακόρυζο ή 1 πιατάκι...

  1. ... μπορείς να φας ένα “αθώο γλυκάκι” που έχει μόνο 80 θερμίδες, αντί για το γιαούρτι που έχει 120 θερμίδες;
  • Λάθος!

Το “αθώο γλυκάκι” θα σου δώσει "άδειες" θερμίδες (δηλ. χωρίς θρεπτικά συστατικά) προερχόμενες αποκλειστικά από λίπος και ζάχαρη. Αντιθέτως, το γιαούρτι θα σου δώσει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπος, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες.

  1. ... έχεις κακό μεταβολισμό και ό,τι τρως σε παχαίνει, ενώ ο φίλος σου έχει καλό μεταβολισμό γιατί τρώει ό,τι θέλει χωρίς να παχαίνει;
  • Λάθος!

Όλοι μας, από την γέννησή μας έχουμε κάποιο συγκεκριμένο ρυθμό μεταβολισμού, που στην ενήλικη ζωή μας δεν αλλάζει, αλλά μπορεί να καλυτερεύει ή να χειροτερεύει με τις δικές μας παρεμβάσεις. Το μεταβολισμό μας, λοιπόν, μπορούμε να τον βελτιώσουμε με την άσκηση, με τα συχνά και ισορροπημένα γεύματα και με το αδυνάτισμα αν είμαστε υπέρβαροι. Μπορούμε δε, να τον επιβραδύνουμε με την ακριβώς αντίθετη συμπεριφορά. Το σίγουρο είναι ότι όταν συζητούν δύο άνθρωποι για τέτοια θέματα, το "ό,τι θέλω" του ενός είναι διαφορετικό από το "ό,τι θέλω" του άλλου.

  1. ... μόνο όταν κάνεις δίαιτα πρέπει να πίνεις πολύ νερό;
  • Λάθος!

Η σωστή θέση είναι: “Πάντα πρέπει να πίνω πολύ νερό, όταν όμως κάνω δίαιτα πρέπει να πίνω ακόμα περισσότερο!” Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από το λίπος και από την άλιπη μάζα. Ως άλιπη μάζα ορίζεται το άθροισμα του βάρους του νερού, της μυϊκής μάζας και των οργάνων του σώματος. Πίνοντας πολύ νερό αυξάνεται το σύνολο της άλιπης μάζας, με παράλληλη βελτίωση των επιπέδων του μεταβολισμού. Επίσης, ας μην ξεχνάμε και τις ανάγκες των νεφρών μας σε νερό, που καθημερινά διηθούν το αίμα μας 40 φορές.

Άρα: ΝΕΡΟ! ΝΕΡΟ! ΝΕΡΟ!

  1. ...όσο λιγότερο κοιμάσαι, τόσο περισσότερες θερμίδες καταναλώνεις, επομένως αδυνατίζεις;
  • Λάθος!

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει την όρεξη και, παράλληλα, την εναπόθεση λίπους. Ενώ, αντιθέτως, 7 ώρες συνεχόμενου βραδυνού ύπνου είναι η πιο “αδυνατιστική” σχέση βάρους – ύπνου για έναν ενήλικα.

  1. ...το υπερβολικά συχνό ζύγισμα είναι τόσο “βλαπτικό”, όσο και η παντελής αποχή από αυτό;
  • Σωστό!

Η καλύτερη ώρα μέτρησης του σωματικού βάρους είναι το πρωί πριν από το πρωινό. Επιστημονικά, η πλέον αποδεκτή συχνότητα καθορίζεται σε μία φορά την εβδομάδα, την ίδια ημέρα, στην ίδια ζυγαριά και εφόσον δεν έχει προηγηθεί κάποιο ιδιαίτερο σημαντικό γεγονός, όπως π.χ.: μια ασθένεια, ένα ταξίδι, μια έντονη συναισθηματική φόρτιση, ένα πλούσιο γεύμα το προηγούμενο βράδυ κλπ.

Προσοχή στην παγίδα! Είναι εύκολο το ζύγισμα να γίνει εμμονή και να μας αποπροσανατολίσει από το πραγματικό πρόβλημα!

  1. ... εάν παρουσιάσεις χαμηλό σίδηρο, θα πρέπει να αρχίσεις να καταναλώνεις πολύ κρέας και εντόσθια για να αυξήσεις τα επίπεδά του;
  • Λάθος!

Η αποκατάσταση των χαμηλών επιπέδων σιδήρου στο αίμα, δεν μπορεί να βασισθεί αποκλειστικά σε μια δίαιτα υψηλή σε σίδηρο. Ο γιατρός μας είναι ο μόνος που μπορεί να μας υποδείξει την λύση στο πρόβλημά μας, σε συνδυασμό με μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

  1. ... μετά τις γιορτές πρέπει να κάνεις “αποτοξίνωση”, γιατί έφαγες πολύ;
  • Λάθος!

Η δίαιτα αποτοξίνωσης είναι ένας μύθος του μάρκετινγκ και όχι μία σοβαρή διαιτητική παρέμβαση. Κι’ αυτό, γιατί μας εξαπατά προβάλλοντας ένα ψευδές ζυγιστικό αποτέλεσμα, ενώ αποδυναμώνει τον οργανισμό μας. Η αποτοξίνωση του οργανισμού, άλλωστε, δεν είναι μια τόσο εύκολη και απλή διαδικασία.

Συμπέρασμα: Η καλύτερη αποτοξίνωση είναι η τήρηση και η διατήρηση της διατροφικής ισορροπίας.

  1. ... δεν έχει νόημα να χάσεις τα επιπλέον κιλά σου, αφού θα τα ξαναπάρεις;
  • Λάθος!

Ο μύθος που ακολουθεί πιθανόν να σου δίνει την απάντηση:

Κάποτε, λοιπόν, έγινε ένας αγώνας βατράχων.
Ο στόχος ήταν να ανεβούν στη ψηλότερη κορυφή ενός πύργου.
Πολλοί άνθρωποι μαζεύτηκαν για να τους υποστηρίξουν.
Ο αγώνας ξεκίνησε…
Στην πραγματικότητα όμως, ο κόσμος δεν πίστευε ότι θα τα κατάφερναν οι βάτραχοι να φτάσουν στη κορυφή του πύργου κι έτσι σε λίγο το μόνο που άκουγες ήταν:
- Ποτέ δε θα τα καταφέρουν!...
Οι βάτραχοι άρχισαν να αμφιβάλλουν για τους εαυτούς τους.
Ο κόσμος συνέχισε…
- Αποκλείεται να τα καταφέρουν!...
Έτσι οι βάτραχοι άρχισαν, ο ένας μετά τον άλλον, να εγκαταλείπουν τον αγώνα, αποδεχόμενοι την ήττα τους.
Μόνον ένας συνέχισε, ο οποίος μετά από πολλή προσπάθεια κατάφερε να φτάσει στην κορυφή.
Ένας από τους χαμένους τον ρώτησε:
- Πώς τα κατάφερες;
Δεν πήρε απάντηση ...
... και τότε συνειδητοποίησε ότι o νικητής ήταν… κωφός!!!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναστασία Ασημακοπούλου

Κλινική Διαιτολόγος
Πτυχ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου


Ηρακλειδών 6, Χαλάνδρι Τ.Κ. 152 34 +30 210 68.13.644 info@dnc.gr


Ωράριο λειτουργίας

 

Ημέρες 
Δευτέρα ΚΛΕΙΣΤΑ
Τρίτη 7:30π.μ.-2:30μ.μ.
Τετάρτη 2:30μ.μ.-9:30μ.μ.
Πέμπτη 7:30π.μ.-2:30μ.μ.
Παρασκευή
2:30μ.μ.-9:30μ.μ.
Σάββατο
7:30π.μ.-2:30μ.μ.

 

 

Top