2106813644 Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

Νερό και ενυδάτωση

Το νερό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού αποτελεί το 60% του σωματικού μας βάρους.

Ο καλύτερος τρόπος ενυδάτωσης είναι η πρόσληψη νερού. Φυσικά, και ο καφές, οι χυμοί, το τσάϊ και τα άλλα ροφήματα καθώς και τα αναψυκτικά βοηθούν σε αυτό, αλλά χρειάζονται μεγάλη προσοχή γιατί πρέπει πάντοτε να συνυπολογίζεται αθροιστικά η παράλληλη πρόσληψη ζάχαρης και καφεΐνης. Επίσης, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προσφέρει ένα ποσοστό της απαιτούμενης καθημερινής ενυδάτωσης. Όσον αφορά το αλκοόλ, επειδή ως ουσία αφυδατώνει τον οργανισμό, καλό θα είναι η πρόσληψή του να γίνεται πάντοτε με μέτρο και να συνοδεύεται με παράλληλη κατανάλωση νερού ή light αναψυκτικών.

Οι ανάγκες σε υγρά ενός μέσου ενήλικα κυμαίνονται περίπου στα 2,5 lt. ημερησίως, (και ακριβέστερα 35 ml. / kg. βάρους σώματος), ενώ των παιδιών και των υπερηλίκων είναι υψηλότερες. Ενδεικτικά:

Η δίψα, που είναι το αίσθημα που “χρησιμοποιεί” το σώμα για τη ρύθμιση της ενυδάτωσής του, δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη αυτής της ανάγκης, αφού κατευνάζεται (με την πρόσληψη υγρών) πριν το σώμα ενυδατωθεί πλήρως. Ο καλύτερος δείκτης που με βεβαιότητα μπορούμε να εμπιστευθούμε ώστε να ελέγξουμε την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού μας, δεν είναι άλλος από το χρώμα των ημερήσιων ούρων μας. Ανοιχτόχρωμα κίτρινα έως διαφανή ούρα αποδεικνύουν καλή ενυδάτωση.

Βρείτε πόσο καλά ενυδατωμένοι είστε ανάλογα με το χρώμα των ημερησίων ούρων σας*:

! Όσο πιο διαυγές είναι το χρώμα των ούρων τόσο καλύτερη είναι και η ενυδάτωση του οργανισμού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναστασία Ασημακοπούλου

Κλινική Διαιτολόγος
Πτυχ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου


Ηρακλειδών 6, Χαλάνδρι Τ.Κ. 152 34 +30 210 68.13.644 info@dnc.gr


Ωράριο λειτουργίας

 

Ημέρες 
Δευτέρα ΚΛΕΙΣΤΑ
Τρίτη 7:30π.μ.-2:30μ.μ.
Τετάρτη 2:30μ.μ.-9:30μ.μ.
Πέμπτη 7:30π.μ.-2:30μ.μ.
Παρασκευή 2:30μ.μ.-9:30μ.μ.
Σάββατο 7:30π.μ.-2:30μ.μ.

 

 

Top