Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018

Είσαι διαβητικός;

Η σωστή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μας εξαρτάται σημαντικά και από τις διατροφικές μας συνήθειες. Για το λόγο αυτό, και παράλληλα με τις οδηγίες του γιατρού μας, προσπαθούμε να καταναλώνουμε:

  • Πράσινο τσάϊ, μαζί ή πριν από ένα υδατανθρακούχο γεύμα
  • Κανέλα, μαζί με απλά σάκχαρα όπως μέλι, μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού κλπ.
  • 1 - 2 κ.σ. ξύδι, σε σαλάτες με έγχρωμα λαχανικά, π.χ. ντομάτα, καρότο κλπ., γιατί το ξύδι καθυστερεί την απορρόφηση των σακχάρων του γεύματος
  • Βρώμη, στο πρωϊνό ή στο βραδυνό γεύμα
  • Πιπέρι καγιέν, ως μπαχαρικό
  • Λιπαρά ψάρια και φασόλια, στο κυρίως γεύμα
  • Αμύγδαλα και σπόρους, στα σνακ. Μπορούν να συνοδεύσουν θαυμάσια τα ενδιάμεσα φρούτα μας
  • Σιρόπι αγαύης, στα ροφήματα που θέλουμε γλυκαντικό. Έχει μεγαλύτερη γλυκαντική ικανότητα και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την ζάχαρη
  • Ανάμεικτη σαλάτα, με ένα αποκλειστικά πρωτεϊνικό γεύμα
  • Πράσινη σαλάτα, με τα πιο σύνθετα γεύματα.

ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ (Γ.Δ.) – ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ (Γ.Φ.)

Ο γλυκαιμικός δείκτης (Γ.Δ.) είναι ένας αριθμός (στην κλίμακα 0 – 100) που κατατάσσει τα υδατανθρακούχα τρόφιμα ανάλογα με το πόσο γρήγορα ανεβάζουν την γλυκόζη του αίματος κατά τη διάρκεια της πέψης τους. Η κατάταξη αυτή, μεταβάλλεται όταν το τρόφιμο καταναλωθεί συγχρόνως με άλλα τρόφιμα, κυρίως δε, με πρωτεΐνη.

Κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους, οι τροφές με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη μας κάνουν να αισθανόμαστε μεγαλύτερο κορεσμό για περισσότερη ώρα και συνήθως αποδίδουν και λιγότερες θερμίδες, αρκεί να μην συνοδεύονται από πολύ λίπος.

Το γλυκαιμικό φορτίο (Γ.Φ.) είναι ο δείκτης που αναφέρεται στην ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνει ένα άτομο, σε συνδυασμό με τον γλυκαιμικό δείκτη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να έχει υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, ενώ αντίστοιχα τρόφιμο με μέτριο ή υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αν καταναλωθεί σε μικρή ποσότητα θα έχει χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο.

Συμπερασματικά:

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης δείχνει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο ανεβάζει το σάκχαρο, ενώ

Το Γλυκαιμικό Φορτίο δείχνει πόσο γρήγορα αλλά και σε ποια ποσότητα κατανάλωσης του τροφίμου ανεβαίνει το σάκχαρο.

Ενδεικτικός είναι ο πίνακας που ακολουθεί:

Χαμηλός Γλυκαιμικός Δείκτης

&

Χαμηλό Γλυκαιμικό φορτίο

Υψηλός Γ.Δ. - Χαμηλό Γ.Φ.

ή

Χαμηλό Γ.Δ. - Υψηλό Γ.Φ.

Υψηλός Γλυκαιμικός Δείκτης

&

Υψηλό Γλυκαιμικό Φορτίο

ΨΩΜΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

ΟΣΠΡΙΑ

Ψωμί ολικής άλεσης σικάλεως

Ψωμί πολύσπορο

Ζυμαρικά ολικής άλεσης

Αρακάς

Όσπρια γενικά

Ψωμί σταρένιο

Ψωμί ολικής άλεσης

Αραβική πίτα

Κράκερ ολικής άλεσης

Τορτίγια καλαμποκιού

Καλαμπόκι

Κινόα

Κους κους

Πλιγούρι

Ρύζι basmati

Ψωμί λευκό

Ψωμί καλαμποκιού

Μπαγκέτα

Ρύζι

Ρυζογκοφρέτα

Quaker

Μούσλι

Corn flakes απλά

Βran flakes

Μπάρα δημητριακών

ΦΡΟΥΤΑ

ΖΑΧΑΡΟΥΧΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Αχλάδι

Γκρέϊπφρουτ

Δαμάσκηνα

Κεράσια

Μήλο

Πορτοκάλι

Ροδάκινο

Σταφύλια

Φράουλες

Μαύρη σοκολάτα

Ακτινίδιο

Καρπούζι

Μπανάνα

Πεπόνι

Χυμοί φρούτων

Μαρμελάδα

Ανανάς φρέσκος

Σταφίδες

Ζάχαρη

Μέλι

Σοκολάτα γάλακτος

Αναψυκτικά

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Ντομάτα

Ντοματοχυμός

Γλυκοπατάτα

Καρότα

Παντζάρια

Πατάτες γενικά

Πουρές πατάτας

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Γάλα

Γιαούρτι

ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Αυγά

Ξηροί καρποί

Top