Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018

"Έξυπνη" διατροφή

Επειδή η διατροφή εκτός από “καλή” και “σωστή” θα πρέπει να είναι και “έξυπνη”, προσπαθούμε να καταναλώνουμε τακτικά:

  • σολωμό, για καλύτερο δέρμα αφού περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης E,
  • άπαχα κρεατικά και ασπράδι αυγού, για την καλή διατήρηση της ελαστίνης και την κερατίνης του δέρματος,
  • φρούτα και λαχανικά, αυξάνοντας την πρόσληψή τους ακόμα και σε 9 μερίδες ημερησίως συνολικά, για την αντιγηραντική και αντικαρκινική τους δράση,
  • καστανό (αναποφλοίωτο) ρύζι, για την ευεργετική επίδραση των βιταμινών του συμπλέγματος Β που περιέχει, στα μαλλιά και την ελαστικότητα του δέρματος,
  • θαλασσινά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, για τον χαλκό, πολύτιμο “βοηθό” για την απόκτηση και διατήρηση λαμπερών μαλλιών και παράλληλη αύξηση της μελανίνης,
  • πολύ νερό, για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας,
  • 2 - 3 κ.σ. ελαιόλαδο την ημέρα, για την συμβολή του στην ρύθμιση των καλών επιπέδων της χοληστερόλης και τις αντιγηραντικές του ιδιότητες,
  • κόκκινα φρούτα όπως κεράσια, φράουλες, μαύρα σταφύλια, μύρτιλλα (κράνμπερις) κλπ., για τις αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές τους ιδιότητες,
  • έντονα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, για το φυλλικό οξύ και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχουν σε αφθονία,
  • καρύδια, για τον πλούτο τους σε ω3 λιπαρά οξέα,
  • 1 κ.σ. λιναρόσπορο στο γιαούρτι, για την έντονα αντιφλεγμονώδη δράση του,
  • καρπούζι και ντομάτα, για το λυκοπένιο με τις εξαιρετικές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες,
  • λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγγα, σολωμό κλπ για την συμβολή τους στην διατήρηση της καλής μνήμης και την τόνωση της διάθεσης,
  • πορτοκάλια και όλα τα εσπεριδοειδή, για την πολύτιμη βιταμίνη C που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του σιδήρου,
  • οστρακοειδή, φασόλια, πασατέμπο και ηλιόσπορους, για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ψευδάργυρο με την έντονη επουλωτική δράση,
  • κανέλλα, για τον ρόλο της στην απορρόφηση των σακχάρων, εμπλουτίζοντας με αυτήν κάθε γεύμα που περιέχει ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα ή φρούτο,
  • καυτερές πιπεριές, για την καψαϊκίνη που περιέχουν, συστατικό που αυξάνει την θερμογένεση και μειώνει την όρεξη,
  • φραγκόσυκα, για την άφθονη λιτραμίνη, “υπεύθυνη” για την μείωση της απορρόφησης λίπους,
  • λουΐζα, για την υψηλή αντιοξειδωτική της δράση,
  • μηλόξυδο, όπως και κάθε ξύδι, για το οξικό οξύ που μειώνει την λιπογένεση, αυξάνοντας παράλληλα την λιπόλυση και την αίσθηση κορεσμού,
  • πράσινο τσάϊ, για τις κατεχίνες που αυξάνουν τον μεταβολισμό.
Top