Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018

Στερόλες & Στανόλες

Οι φυτικές στερόλες (ή φυτοστερόλες) και οι φυτικές στανόλες (ή φυτοστανόλες) είναι μια ομάδα φυτικών ουσιών που υπάρχουν ως δομικά στοιχεία στις κυτταρικές μεμβράνες των φυτών και έχουν παρόμοια δομή με την χοληστερόλη. Έχουν μικρή θερμιδική αξία και όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το λεπτό έντερο. ΄Ομως, η πρόσληψή τους σε υπερβολικό βαθμό, μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, D, Ε & Κ).

Οι στερόλες περιέχονται σε μικρές ποσότητες σε πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια, φυτικά έλαια και άλλες φυτικές πηγές, ενώ οι στανόλες εντοπίζονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στα τρόφιμα, αλλά παράγονται από την υδρογόνωση των φυτοστερολών για εμπορική χρήση, ως συμπληρώματα.

ΠΗΓΕΣ

ΦΡΟΥΤΑ

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΚΑΡΠΟΙ

Μήλο

Βερίκοκο

Μπανάνα

Κεράσια

Σύκα

Πορτοκάλι

Γκρέϊπφρουτ

Λεμόνι

Ανανάς

Ρόδι

Σπαράγγια

Λαχανάκια Βρυξελλών

Ντομάτα

Αγκινάρα

Καρότο

Κουνουπίδι

Αγγούρι

Μελιτζάνα

Μπάμιες

Σόγια

Φυστίκια

Κάσιους

Ηλιόσποροι

Αμύγδαλα

Καρύδια

Κάστανα

Καρύδα

Ελιές

Συμβάλλουν:

- στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης στο έντερο και ως εκ τούτου στην προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Top