Κυριακή, 22 Απριλίου 2018

Ταλαιπωρείσαι από δυσκοιλιότητα;

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ: Μία από τις πιο συχνές παθήσεις της εποχής μας. Μία πάθηση που ούτε ο ορισμός της είναι εύκολος, ούτε οι αιτίες που την προκαλούν είναι κοινές για όλους τους πάσχοντες.

Ανεξάρτητα όμως από την αιτία (ή τις αιτίες) που την προκαλούν, η αίσθηση που προκαλεί είναι αρκετά ενοχλητική, σε βαθμό που επηρεάζει τη διάθεση, την ενεργητικότητα, αλλά και την υγεία όλων αυτών που ταλαιπωρούνται από αυτήν.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αρκετοί φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπισή της, όπως:

  • Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών!

Με την κατανάλωση όλο και μικρότερων ποσοτήτων φρούτων, δημητριακών και λαχανικών, το νερό που φθάνει στο παχύ έντερο δεν επαρκεί ώστε να διευκολυνθεί η κένωσή του, ενώ παράλληλα τα κόπρανα δεν έχουν αρκετό όγκο ώστε να κινητοποιήσουν το έντερο. Γι’ αυτό...

... καταναλώνουμε απαραιτήτως 2 - 3 ώριμα φρούτα ημερησίως, βρώμη, και προτιμούμε ψωμί, αρτοσκευάσματα και δημητριακά ολικής άλεσης

... συμπληρώνουμε τη διατροφή μας με αποξηραμένα δαμάσκηνα και σύκα, καρύδια, ελιές

... δεν παραλείπουμε ποτέ να συμπεριλάβουμε λαχανικά κάθε είδους και σε οποιαδήποτε μορφή (ωμά ή μαγειρεμένα) στην καθημερινή μας διατροφή.

  • Η αύξηση της πρόσληψης υγρών!

Προκειμένου ο οργανισμός να έχει τη δυνατότητα να αποβάλλει τις τοξίνες που δημιουργούνται από τις διάφορες λειτουργίες του μέσω των ούρων, των κοπράνων και του ιδρώτα, οφείλουμε να του “εξασφαλίζουμε” τουλάχιστον 2 – 2,5 lt. υγρών σε καθημερινή βάση. Το νερό, τα αφεψήματα και γενικά τα μη αλκοολούχα ποτά, είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι.

  • Ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσληψη λιπαρών!

Τα ζωϊκά λιπαρά (βούτυρο, ορατό λίπος των κρεατικών, αλλαντικά παρασκευάσματα) και γενικά τα κορεσμένα λίπη, εντείνουν το πρόβλημα, σε αντίθεση με τα ακόρεστα και το ελαιόλαδο που βοηθούν λειτουργώντας ως “λιπαντικά”. Επομένως:

• Απέχουμε εντελώς από τα ζωϊκά λίπη

• Αποφεύγουμε τα λιπαρά γλυκά, τις βαριές σάλτσες, τις σοκολάτες και τις πηκτές σούπες

• Χρησιμοποιούμε στο φαγητό μας αποκλειστικά ωμό ελαιόλαδο αντί άλλων λιπαρών, και οπωσδήποτε 1 - 2 κ.σ. ημερησίως στις σαλάτες μας

  • Όχι καθιστική ζωή!

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει ανάγκη από βαριές και επίπονες ασκήσεις.

Λίγο περπάτημα, λίγο τρέξιμο, λίγη περισσότερη κίνηση θα αποδειχθούν ευεργετικά, αρκεί να γίνονται συστηματικά.

  • Η απόκτηση “εντερικής συνήθειας”!

Θα πρέπει, οπωσδήποτε, να αποκτήσουμε τη δική μας εντερική συνήθεια καθημερινά, προσέχοντας να μην την αναβάλλουμε ποτέ όταν δεχόμαστε το “σήμα”. Για να το επιτύχουμε:

• Επιλέγουμε, κατ’ αρχήν, την ώρα του 24ώρου που συνήθως βρισκόμαστε στο σπίτι μας. Δεν παραλείπουμε να πηγαίνουμε καθημερινά στην τουαλέτα την ίδια ώρα, ακόμα και χωρίς αποτέλεσμα.

  • Όχι υπακτικά - καθαρτικά!

Ίσως να φαίνεται η εύκολη και γρήγορη λύση που ανακουφίζει προσωρινά, όμως η χρήση τους καθιστά αδρανή τον εντερικό σωλήνα, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παγιοποιείται. Γι’ αυτό:

Απαγορεύονται τα υπακτικά - καθαρτικά κάθε μορφής, εκτός και αν για κάποιο λόγο τα έχει συστήσει ο γιατρός μας

Μπορεί να επιτραπεί μόνο η χρήση σκευασμάτων με βάση τις φυτικές ίνες, και πάλι ύστερα από σύσταση του γιατρού μας

• Ας επωφεληθούμε από τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού, πίνοντας κάθε πρωί ένα ποτήρι χλιαρό νερό στο οποίο θα έχουμε διαλύσει 1κ.γ. μέλι

• Σύμμαχός μας στις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος και την δυσκοιλιότητα είναι και ο βασιλικός. Φτιάχνουμε ένα θεραπευτικό ρόφημα με βασιλικό ή τον προσθέτουμε στο φαγητό μας όπου μας ταιριάζει.

• Τέλος, ένα καλό “φάρμακο” κατά της δυσκοιλιότητας είναι το γνωστό μας χοσάφι (ή χουσάφι). Δοκιμάστε το:

Θα χρειασθούμε:

- 4 αποξηραμένα δαμάσκηνα

- 1 αποξηραμένο σύκο

- 1 κ.σ. σταφίδες

- 2 χουρμάδες

Πώς το φτιάχνουμε:

- Μουλιάζουμε όλα τα υλικά επί 2 - 3 ώρες μέσα σε 2 ποτήρια νερό στο οποίο θα έχουμε προσθέσει λίγο λεμόνι

- Βράζουμε το μείγμα για 15 - 20 min.

- Αποσύρουμε από την φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε!

- Είναι εξαιρετικό και παγωμένο!

*Η συνταγή αντιστοιχεί σε 2 μ φρούτου

Tip: μπορούμε να το περάσουμε από τον μύλο του πουρέ ή τον πολυκόπτη (multi) και να το χρησιμοποιήσουμε ως μαρμελάδα

Top