Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018

Ω 3 λιπαρά

Τα Ω 3 είναι “καλά” πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που θεωρούνται απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, αφού αποτελούν βασικό δομικό στοιχείο των νευρικών κυττάρων. Επειδή όμως, ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του, υποχρεωτικά θα πρέπει να τα προσλάβει μέσω των διαφόρων τροφών. Τα Ω 3 λιπαρά οξέα που κυρίως χρειάζεται ο άνθρωπος, ταξινομούνται σε 2 ομάδες:

- στο α – λινολενικό οξύ (ALA), που υπάρχει σε φυτικά τρόφιμα, και

- στο εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), που περιέχονται σε ψάρια και θαλασσινά.

Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι τα EPA και DHA ο οργανισμός μας τα προσλαμβάνει έτοιμα από τις τροφές που τα περιέχουν, ενώ το ALA μετατρέπεται σε EPA και DHA μέσα στο σώμα μας.

ΠΗΓΕΣ

(ALA)

(ΕΡΑ) & (DHA)

Λιναρόσπορος

Kαρυδέλαιο

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Μαϊντανός

Καρύδια

Κουκουνάρι

Λαχανάκια Βρυξελλών

Κουνουπίδι

Σολωμός

Ρέγγα

Σκουμπρί

Σαρδέλες

Ξιφίας

Τόνος

Γαρίδες

Αστακός

Χταπόδι

ΔΡΑΣΗ

Συμβάλλουν:

- στην καλή εγκεφαλική λειτουργία

- στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου (παχέος εντέρου, μαστού, προστάτη)

- στην προστασία της καρδιάς, χάρη στην αντιθρομβωτική τους δράση

- στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

- στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ

- στη μείωση του πόνου και των φλεγμονών

- στη βελτίωση της διάθεσης

Top